středa 8. dubna 2015

Česko, březen 2015

Reportáž bhaktin Kláry

Kadamba Kánana Svámí přijel do Prahy v pozdním odpoledni ve čtvrtek 12. března. Z Berlína cestoval vlakem a na nádraží na něj čekalo okolo 25 oddaných, kteří nadšeně zpívali kírtan.

V pátek ráno na přednášce Mahárádž mluvil hlavně o čisté oddané službě. Během dne dával svou společnost některým oddaným během daršanů a večer dal velmi hlubokou a vážnou přednášku. Řekl, že bychom na sobě měli pracovat, abychom se stali lepšími lidmi, a že se musíme CHTÍT změnit - není to automatické. Dále pokračoval, že rozvinout vlastnosti oddaného a stát se čistými oddanými je naší povinností a vše, co nám brání v dosažení tohoto cíle, máme ze svých životů vykopnout.

Další den ráno byla přednáška o projevování úcty všem živým bytostem, o tom, jak být kreativní v rozdávání milosti a o tom, jak každý z nás musí být opravdovým dobrodincem. Odpoledne jel Mahárádž do Harinám Mandiru, kde vedl opravdu extatický kírtan a dal další velmi inspirující přednášku. Mluvil o transcendentální lodi, která nyní kotví v Praze, a kterou bychom si neměli nechat odplout. Také bychom neměli příliš dlouho otálet s kupováním lístků, protože jich není dost pro všechny a nevíme, kolik máme ještě času. Chrámová místnost byla úplně nacpaná, takže někteří oddaní museli stát dokonce až na chodbě, ale duchovní atmosféra byla úžasná.

Neděle byla posledním dnem Mahárádžovy návštěvy, který začal - stejně jako i předchozí dny - zpíváním sladkého kírtanu na mangala árati. Poté hovořil o 64 aspektech oddané služby, že bychom měli být ohledně služby dychtiví a že esencí není lidi přesvědčit, ale ve službě je zaměstnat. Znovu také zmínil naši kreativitu. Kírtan na nedělním programu byl ohromný a zajisté potěšil Božstva Šrí Šrí Nitái-Navadvípačandra, která byla velice krásně a luxusně oblečena. Během odpolední přednášky se Mahárádž dotkl téměř všech kapitol Bhagavad-gíty a inspiroval posluchače k jejímu čtení a ty, kteří ji ještě neměli zakoupenou, aby si ji pořídili. Ihned po přednášce Mahárádž odjel do Lipska.

V Lipsku zůstal v domě Mahibhárty prabhua a jeho ženy Jany další dvě noci. V pondělí odpoledne se zúčastnil veřejného programu v novém lipském chrámu. V úterý brzy ráno odjel do Amsterdamu, odkud ve středu 18. března odletěl do Jižní Afriky.

Jako obvykle bylo úžasné strávit s Mahárádžem nějaký ten čas a opět se nemůžeme dočkat jeho společnosti, hlubokých výkladů písem a smyslu pro humor během jeho další návštěvy, která by měla být na českém letním táboře na začátku července.

Všechna sláva Jeho Svatosti Kadambovi Kánanovi Svámímu!

Fotogalerie zde.

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat