pátek 22. května 2015

Dětinské problémy

Pokračování článku Probuďte se, spící duše


Víte, zamilujete se a potom chcete dítě.  Ano, to je moc pěkné,  ale pak musíte přemýšlet:

"A co škola? Ó můj Bože, tady není pořádná škola pro moje dítě! Co teď budu dělat? Ale když se přestěhujeme do toho druhého města, tam potom moje dítě dostane to správné vzdělání.”

“Ano drahoušku, ale právě jsme splatili hypotéku na dům!”

“Ano, já vím, ale to dítě ... “

“Pokud se budeme muset přestěhovat, ztratíme nějaké peníze, ale nevadí, přestěhujeme se.”

Je to řetězec akcí a reakcí, který nás víc a víc zaplétá, a to nás svazuje. Jak stárnete a šedivíte, děti vyrostou a vy si říkáte, “Ó Bože, jak je protlačím tou univerzitou! A ti darebáci to studium vůbec neberou vážně!”

Tolik problémů! Je to celá síť zapletení. Proto čím víc se pustíme do duchovního života a čím budeme duchovně silnější, tím bezvýznamnější pro nás budou hmotné záležitosti. Proto denně zpíváme minimálně 16 kol. Bez těchto šestnácti kol nejsme schopni dodržovat čtyři usměrňující zásady. Tudíž, začíná to zpíváním Hare Krišna a pak následuje dodržování usměrňujících zásad.

Jde to ruku v ruce, ale víte, když někdo řekne: “Já dodržuju čtyři zásady, ale nechantuju," vše, co k tomu můžu říct, je, že to nevydrží. To nemůže vydržet. Je to dobré. Pěkné, ale nemůže to vydržet. Když nezpíváte svá kola, nemůže to vydržet, neboť zpívání nás povznáší nad tělesnou úroveň. Bez zpívání zůstáváme na tělesné úrovni a pak se vaše rozhodnutí dodržovat čtyři zásady odehrává pouze v mysli. Když nezpíváte a dodržujete zásady, pak je to mentální rozhodnutí.

To je slabé, balavan indriya-gramo vidvamsam api karsati (Šrímad Bhágavatam 9.19.17). Je řečeno, že smysly jsou tak dravé, že se s nimi potýká dokonce i ten, kdo je učený. Dokonce i když to víte, zápasíte s tím. Ale když jste duchovně nabití oddanou službou, dostanete milost. Takže když zpíváte, dostanete milost. Proto je zpívání tak důležité!


Přednáška na Ratha Yatře: Sexualita a duchovno, 3. dubna 2015, Durban, JAR

Přeložila bhn. Eva

Původní text v angličtině zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat