středa 1. března 2017

Šestnáct – požehnané číslo!


Během zasvěcujícího obřadu získáváme mahá-mantru. A může to být jako při těch narozeninách, kdy dostanete dárek, ale po tom, co jej otevřete, zjistíte, že takový již máte. „Oh, tohle už jsem ale přece dostal. Získal jsem svaté jméno už dříve.“ Ano, svaté jméno už jsme měli dříve, když jsme ho už dlouhou dobu před zasvěcením zpívali. Ale co pak tedy v momentě zasvěcení vlastně získáváme?

Získáváme svaté jméno společně s modlitbou duchovního mistra, který má nějaký kredit u Krišny jako výsledek své služby a oběti v oddané službě. Samozřejmě, že kdokoliv dnes zasvěcuje v parampaře (učednické posloupnosti) od Šríly Prabhupády pokračuje v zasvěcení s minimálně šestnácti koly. To můžeme dělat pouze díky Prabhupádově modlitbě, protože Prabhupádova modlitba stojí stále vedle nás. Ta milost je stále zde! Měli bychom pochopit, že to, co je nám takto dáno, je něco opravdu výjimečného!

Někdy můžeme najít na trhu svaté jméno a někteří kupují mantru i levněji – jen za čtyři kola denně. Berou zasvěcení za čtyři kola. To se děje ale na základě jaké síly? Šríla Bhaktisiddhánta Sarasvatí Thákur říká: „Měli bychom zpívat jeden lak jmen. Kdokoliv, kdo nezpívá lak jmen denně, je pokleslý.“ A také řekl: „Ale alespoň čtyři kola musíte zpívat, minimum čtyři.“ Takže co to znamená čtyři kola? Není to tak, že zpíváním čtyř kol půjdeme zpět k Bohu. Se čtyřmi koly jsme na „pomalé lodi do Číny“, jak se tak říká. Když je někdo napojen na sampradáju (náboženský systém v posloupnosti), započal svůj duchovní život. Po mnoha životech se nakonec dostane na tuto úroveň.

Ale zde jsme my, sedíce u lotosových nohou A. Č. Bhaktivédanty Svámího Prabhupády a zpíváme minimálně šestnáct kol denně. Není zakázáno zpívat šedesát čtyři kol, ale minimálně šestnáct, protože 16 je požehnané číslo - a ne méně. Ne 12. Někteří lidé řeknou: „Ó, já nezvládnu zpívat šestnáct, zvládnu jen dvanáct.“ Dobře, pak jste ale na „pomalé lodi do Číny“ a to není moc dobré a může to trvat opravdu dlouho! Tak či onak musíme udělat změny, abychom navyšovali své zpívání. Upravit ostatní aktivity tak, abychom si udělali na zpívání čas. Chodit spát dříve a vstávat dříve. Zpívat šestnáct kol je velký rozdíl!

Kadamba Kánana Svámí, 23. listopadu 2016, Vrindávan, Indie, ŠB 6.18.1-8

Původní článek z kksblog.com přeložil Madhu Pandit dás

Žádné komentáře:

Okomentovat