úterý 21. března 2017

Vědomí Krišny je volbou

Duchovní život byl výzvou v každém věku, dokonce i v satja juze! Přestože satja juga nabízela velice pěkné a příznivé podmínky. Nebylo třeba pracovat, obilí rostlo přirozeně, všude bylo ovoce. Vše, co bylo zapotřebí, byla meditace, ale musela být vykonávána velice dlouhou dobu, to byla ta potíž. Nyní se vše musí stihnout rychle, s okamžitými výsledky. V satja juze se ale vše muselo vykonávat velice dlouho. A tím tam byla ta příležitost odchýlit se – mysl. A také se to stávalo.

Duchovní život ve všech dobách byl a bude výzvou. Vždy bude existovat ten osobní prvek boje v duchovním životě. Šríla Prabhupáda ho nazval „bojem s májou“ a vždy to bude boj s májou, protože mája nás bude stále zkoušet. Nejen v tomto věku, kdy je život těžký, ale ve všech věcích. Proto si nemůžeme myslet, že speciálně nyní je to velice obtížné! Nyní je obtížné praktikovat duchovní život, ale dříve to bylo mnohem snazší. To je chybné argumentování, které přehlíží základní povahu duchovního života, kterou je, že vyžaduje odevzdání se. Odevzdání se je nutné! To je Krišnův požadavek:

nāhaṁ prakāśaḥ sarvasya 

yoga-māyā-samāvṛtaḥ 
mūḍho 'yaṁ nābhijānāti l
oko mām ajam avyayam

Nikdy se nevyjevuji hlupákům a neinteligentním jedincům. Pro ně jsem zahalen svou vnitřní energií, a proto nevědí, že jsem nezrozený a Mé existence neubývá.
To je princip, který se aplikuje nejen nyní, ale je platný stále – Krišna se zahaluje.

Toto není přednáška, kde bych se snažil publikum nějak bičovat. Někdo by mohl mou prezentaci špatně pochopit a myslet si, že se snažím publikum pokořit a říci: „Bojujte… no tak pojďte, udělejte to!“

Ne, tak to není. Říkám, že je to na vás. Je to jen a jen na vás. Pokud to chcete udělat. Pokud to nechcete udělat, pak to nedělejte. Pokud chcete zpívat Hare Krišna, zpívejte! Pokud zpívat Hare Krišna nechcete, pak spěte nebo se snažte užívat si smyslů - jak chcete. Protože nakonec je to vaše volba. Vědomí Krišny je volba. Máme volbu, je to na nás. Nikdo nemůže být donucen. Nemůžeme k tomu lidi donutit, to není možné…

Chvíli můžeme dělat velice striktní program a být velmi striktní – kontrolovat, zda každý vstává, ujistit se, že každý zpívá, dohlédnout, že všichni dělají všechny věci správným způsobem, ale poté… stejně si budou  dělat, co chtějí, protože dříve nebo později bude každý následovat své touhy. Takže je to o volbě. Proto říkám, že ze své strany na vás netlačím, ale ukazuji vám příležitost. Ano. Je to příležitost! Příležitost, která zde nyní je.

A je to stejné i pro mě, protože kdo mě může do něčeho tlačit!? Nevím. Vše, co mohu říci, je, že musím zpívat každý den šestnáct kol. Nemusí to být velký počet, ale na některé dny to mnoho je. Dnes jsem stihl zatím jen čtyři, tak pozdě. To je špatné. Někdy mám takový pěkný program - zpívat šestnáct kol ještě před mangala árati, to jsou dobré časy. Vždy říkám, že šestnáct kol před mangala árati jsou ta nejlepší. Šestnáct kol před daršanem jsou druhá nejlepší. Šestnáct kol před setměním jsou třetí nejlepší. A šestnáct kol po setmění… těžké.. uff! Kola pozdě v noci jsou ta, která musíte zpívat. To jsou ta kola, která nechcete zpívat. Dnes se budu snažit dokončit svá kola před setměním, raději dříve než později!

Kadamba Kánana svámí, 23. září 2014, Durban, JAR, Šrímad Bhágavatam 1.10.4

Původní článek z kksblog.com přeložil Madhu Pandit dás

Žádné komentáře:

Okomentovat