pondělí 15. května 2017

Zlatý věk - jaký třeba bude

Je řečeno, že když se mění jugy, nejdřív je zde sandhya, neboli překlenovací období. Takže první část Kali jugy je také sandhya - překlenovací - a v rámci této sanhyi začne Zlatý věk Šrí Čaitanyi Maháprabhua. Během této sandhyi zde bude období deseti tisíc let, kdy se projeví Zlatý věk, jak je popsáno v Brahma Vaivarta Puráně. Je řečeno, že v tomto věku budou všichni lidé očištěni harinám sankírtanem a už zde nebudou různé varny, různé třídy lidí; bude zde pouze jedna třída lidí - eka varna hari bhakta, oddaní Pána.

Někdy myslíme, že když přijde Zlatý věk, potom (formálním hlasem) se Krišna vědomí stane převládajícím světovým náboženstvím. V každé zemi budou lidé nosit tilak, na každém rohu budou místo kostelů a mešit Krišnovy chrámy, kde se budou všichni modlit. Já nevím... jestli to bude takhle, nebo to bude dokonce ještě transcendentálnější; bude to eka varna hari bhakta - bude to absolutně extatické!

Jako když někdo ráno vyjde z domu s mridangou a někdo jiný ho vidí: "Hej, co to je?" a popadne kartály a znenadání začne spontánní harinám. Ostatní ten harinám uvidí a pomyslí si: "Počkejte chviličku, my máme ratha vůz!" a vytáhnou ven ratha vůz. Pak to uvidí někdo další: "Podívejte na to, ratha yatra! Ok, jdeme vařit!" A než se nadějete, přichází pakory! Takhle se to prostě celáé přihodí a zapojí se do toho celé město Melbourne. Polobozi přizpůsobí počasí a všechno je perfektní a velice krásné, a pak vidíte děti válet se v Melbourne Parku v extázi se zježenými chlupy.

Proč ne? Všechny tyto věci jsou možné, my nemáme ani potuchy o tom, jaký bude Zlatý věk, a to jsem vlastně chtěl říci - jen přemýšlím, jaký by mohl být! A nejspíš to s největší pravděpodobností bude ještě něco výjimečnějšího, než si my všichni dohromady dokážeme představit. Ten Zlatý věk bude něco! A už to začalo, už se to děje, milost už proniká všude! Nyní se vysmíváme Kali juze, že už prohrála.

Šrímad Bhágavatam 2.3.14, 10. října 2013, Melbourne, Austrálie

Původní text v angličtině zde..

Žádné komentáře:

Okomentovat