neděle 25. června 2017

Modlitby k Pánu Nrsimhadévovi

Pán Nrsimhadév je vigna vinasa – ničitel všech překážek na cestě oddanosti. Šríla Bhaktivinód Thákur napsal tyto dvě knihy:
– Navadvíp Dhám Mahátmja, která nám popisuje parikramu skrze Šrí Dhám Majápur
– Navadvíp Bháva Taranga, což je kniha, která nás bere na ta stejná místa jako Navadvíp Dhám Mahátmja, ale tentokrát popisuje vnitřní zážitek z těchto míst. Proto je také nazvána Navadvíp Bháva Taranga. Taranga zmanená vlny, neboli vlny bhávy, která je zažívána v Navadvípu - různé druhy emocionálních stavů!

Následně popisuje cesty do Nrsimha Pali, zvaného též jako Nrsimha Tírtha, místa zasvěceného Pánu Nrsimhadévovi. Poté se Šríla Bhaktivinód Thákur modlí k Pánu Nrsimhadévovi, aby odstranil všechny překážky na cestě oddané služby, a on se tak mohl plně zaměstnat ryzí oddanou službou Rádě a Krišnovi.

Z toho vidíme, že naším prvotním důvodem pro uctívání Pána Nrsimhadéva není ochrana. Nebo minimálně to není ochrana od vnějšího nebezpečí, nikoliv ochrana před všemi možnými druhy Hiranjakašipuů, kteří žijí v sousedství nebo kdekoliv jinde. Dobře, možná do určité míry ano, ale to je druhotné...

Zejména se snažíme překonat démonské sklony v nás samotných a Pán Nrsimhadév jako vigna vinasa nás očišťuje od této nákazy a odstraňuje všechny překážky. Sarva vigna vinasa, všechny překážky na cestě oddané služby jsou odstraněny - to je naše modlitba a je to také Prahládova modlitba, což je též velice pěkné.

Kadamba Kánana Svámí, 2. května 2015, Simháčalam, Německo, Šrímad Bhágavatam 5.18.8

Původní text v angličtině zde.

Přeložil MadhuPandit dása

Žádné komentáře:

Okomentovat